Cutremur devastator în Japonia: 8,9 grade

Autoritățile din Japonia, Rusia, Insulele Mariane și Filipine, Insula Marcus, Guam, Taiwan, Indonezia și Hawaii au emis vineri o alertă de tsunami, după ce un cutremur de 8,9 grade pe scara Richter a zguduit nordul Japoniei, informează Centrul pentru tsunami în Pacific.
Cutremurul a avut loc la ora 8:46, ora României (14:46 ora Japoniei) și a fost localizat la 400 km de Tokyo, la o adâncime de 32 de km. În urma seismului, două centrale nucleare din Fukushima s-au oprit automat. Seismul a durat aproximativ două minute și a fost urmat de 20 replici, dintre care cea mai puternică a avut 7,4 grade pe scara Richter.
Autoritățile estimează că aproximativ 4 milioane de clădiri au rămas fără alimentare electrică din cauza cutremurului. Mai multe edificii au luat foc, șase dintre incendii fiind localizate în apropierea portului capitalei nipone. Patru persoane și-au pierdut viața în timpul calamității. Deocamdată nu se cunoaște numărul celor răniți.
La ora 9:12, ora României (15:12, ora Japoniei) un tsunami de 10 metri a măturat portul Sendai, situat la 310 km în nordul orașului Tokyo și locuit de 1 milion de oameni.
Premierul japonez, Naoto Kan a transmis populației apeluri la calm, solicitându-le în același timp să continue să urmărească informațiile difuzate de televiziuni și radiouri.
Rusia a luat măsuri de evacuare a populației din zonele amenințate de tsunami – Insulele Kurile și Sahalin.
Cu 8,9 grade pe scara Richter, seismul de vineri este cel mai puternic seism înregistrat în ultimii 140 de ani în Japonia, notează Reuters. Potrivit aceleiași surse, la nivel mondial, seismul este al șaptelea ca magnitudine din istoria înregistrată.
Stire preluata de pe www.semneletimpului.ro

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

free counters