Cumpatarea....

“Pentru o sanatate perfecta, fii cumpatat în toate lucrurile.”

 Inteleptul Solomon atrage atentia ca un popor este binecuvantat atunci cand conducatorii sai traiesc in cumpatare.    ( Ecl. 10,17)

         Stiinta medicala moderna incepe sa inteleaga relatia dintre capacitatea voluntara de infranare si spiritualitate. Prin pacatul adamic, omul si-a intors privirea  de la Dumnezeu,  cautand in locul bucuriilor duhovnicesti pe care i le pregatise Dumnezeu, placerea simturilor, denumite generic , placerea de o clipa  a pacatului.

        Tatal nostru ceresc a trimis lumina reformei sanitare sa ne protejeze împotriva relelor ce rezulta dintr-un exces in toate  domeniile de activitate.

        Daca ea trebuie sa se raporteze, in primul rand, la placerile legate de trup, mai ales la lacomie si desfranare, ea nu se margineste insa la ele, ci priveste de asemenea si placerea incercata de sufletul care se lasa prada oricarei alte patimi prin care se cauta desfatarea.

        Necumpatarea cauzeaza cele mai multe din bolile vietii. Ea distruge în fiecare an zeci de mii de vieti. Datorita lipsei de cumpatare unii îsi sacrifica jumatate, iar altii doua treimi din puterile fizice, intelectuale si morale si devin dependenti de propriile  vicii .

        Activitatea armonioasa si sanatoasa a tuturor puterilor trupului si mintii are ca rezultat fericirea si cu cât aceste puteri sunt mai elevate si mai rafinate, cu atât mai pura si neumbrita este fericirea.

        Obiceiurile fizice corecte promoveaza superioritatea intelectuala. Puterea intelectuala, taria fizica si longevitatea depind de legi neschimbatoare. Nu exista întâmplare, sansa, cu privire la aceasta chestiune. Dumnezeul care a creeat natura nu va interveni sa-l pazeasca pe om de consecintele încalcarii legilor naturii.

        Practicând cumpatare in toate domeniile vietii putem sa facem pentru noi ceea ce nici un medic nu poate.

         Pentru ca-l tamaduieste pe om de pacat si de patimi, cumpatarea si infranarea il face pe om liber. Prin ele, omul isi regaseste autonomia spirituala, care-l aduce in prezenta lui Dumnezeu.

Efecte nocive --- Dr. Rus Niculina Simona

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

free counters