Excesul de televizor, un risc pentru sanatate


Excesul de televizor, alimentatia nesanatoasa si lipsa miscarii: cauze ale obezitatii. Oricare alta activitate cere un consum mai mare de energie decat "privitul la televizor Nu va "uitati" copilul in fata televizorului, bucurosi ca asa aveti parte de cateva ore de liniste! Alegeti impreuna cu acesta emisiunile si filmele care merita cu adevarat sa fie urmarite!
  Poate fi un bun prieten sau un dusman. Alegerea ne apartine!
Potrivit studiilor in materie, romanii sunt mari "consumatori de televiziune", iar in ultimii ani se inre gistreaza un numar din ce in ce mai mare de ore petrecute in fata micului ecran nu doar de catre adulti, ci si de catre copii. Situatia de la noi nu se deosebeste prea mult de cea intalnita in alte tari, iar medicii, psihologii si sociologii atrag atentia asupra faptului ca televizorul a devenit, pentru copii, "un al treilea parinte", iar pentru adulti, un fel de "partener de viata". Cele mai multe critici la adresa televizorului se concentreaza asupra programelor care abunda in violenta si sex, dar medicii atrag atentia asupra implicatiilor pe care "excesul de televizor" le are asupra sanatatii.

Excesul de televizor, sedentarismul si obezitatea
Unul dintre cei mai mari pediatri americani, prof. William H. Deitz, care este expert in probleme de obezitate, subliniaza: "Cel mai eficient mod in care puteti sa reduceti inactivitatea este sa stingeti televizorul. Oricare alta activitate cere un consum mai mare de energie decat «privitul la televizor! »" Statisticile americane din ultimii ani reflecta o situatie ingrijoratoare: tot mai multi copii sunt supraponderali, iar numarul adultilor cu greutate excesiva depaseste o treime din populatia SUA. Rezultate asemanatoare se inregistreaza si in alte tari, inclusiv in Romania, iar una dintre principalele cauze este tocmai "excesul excesul de televizor" combinat cu alimentatia nesanatoasa si lipsa de miscare. In plus, cei care mananca in timp ce se uita la televizor mananca mai mult decat de obicei! Potrivit Jurnalului American de Sanatate Publica, un adult care petrece in fata televizorului 3 ore pe zi este mult mai expus riscului de a deveni obez decat unul care petrece la televizor, in medie, o ora pe zi.
Dr. Laurie Wadsworth, autoarea unui "Ghid de Alimentatie sanatoasa" publicat in Canada, subliniaza faptul ca televizorul ne influenteaza nu doar modul in care ne petrecem timpul, ci si modul in care mancam. Efectele sunt mult mai puternice in cazul copiilor, care sunt incurajati, prin diverse programe tv "presarate" cu reclame, sa consume snacks-uri, sticks-uri, bauturi carbogazoase etc.
Vizionarea programelor tv, un adevarat drog
Televizorul a devenit, pentru cei mai multi dintre noi, un adevarat drog. Suntem in perioada vacantei de Craciun. Sa presupunem ca ati hotarat sa va petreceti sarbatorile intr-o statiune, la un hotel sau o cabana. Nu-i asa ca nu v-ar conveni deloc daca ati afla ca in camera nu exista televizor? Ganditi-va la vacanta de anul trecut si amintiti-va cate ore ati petrecut in fata televizorului, in loc sa va plimbati, de exemplu. Sunteti dependenta de televizor? Daca raspunsul e afirmativ, nu sunteti singura persoana care se confrunta cu o astfel de problema. Asociatia Americana de Psihiatrie arata intr-un studiu recent care sunt simptomele unei "dependente de televizor": utilizarea televizorului pe post de sedativ; urmarirea programelor tv fara o alegere prealabila; aparitia sentimentului de vinovatie dupa petrecerea catorva ore bune in fata micului ecran; incapacitatea de a spune "stop" si de a opri televizorul; aparitia frustrarii, a nervozitatii sau a depresiei in cazul imposibilitatii de a urmari programele tv.

Standardele de frumusete tv si imaginea de sine
Aproape trei sferturi din femeile din SUA cred ca sunt "prea grase", chiar daca multe dintre aceste persoane au o greutate normala. Tot mai multe tinere si adolescente sufera de bulimie sau de anorexie. Grija fata de silueta si refuzul de a manca se inregistreaza tot mai des chiar si in randul fetitelor de 7-8 ani si chiar mai mici. Un nou criteriu estetic are tot mai multi adepti: supletea. Tot mai multi tineri, indiferent de sex, considera ca, pentru a avea succes, nu este suficient sa fii bine pregatit ori sa ai bani. Trebuie sa fii "slab si fumos"! Psihologii spun ca aceasta adevarata nebunie la care s-a ajuns se datoreaza si standardelor de frumusete promovate de programele tv. Majoritatea vedetelor de televiziune sunt suple si vedetele sunt, cel putin pentru tineret, adevaratele modele.

Televizorul: prieten sau dusman pentru copii?
Televizorul poate avea, fara indoiala, valente educative. Depinde doar de programele urmarite! Copiii nu stiu insa intotdeauna sa faca alegeri si aici intervine rolul parintilor si al educatorilor. Simpla interzicere a vizionarii emisiunilor de televiziune nu rezolva nimic. Din contra. Copilului trebuie sa i se explice de ce nu este lasat sa urmareasca un anumit film sau o anumita emisiune si sa i se propuna, motivat, un alt program. Specialistii spun ca un copil ar trebui sa petreaca in fata televizorului mai putin de o ora. Altfel pot sa apara afectiunile oculare, durerile de cap, oboseala, nervozitatea si, asa cum am aratat mai devreme, obezitatea. Toate acestea trebuie sa-i fie explicate si celui mic pentru ca el sa nu perceapa "interzicerea accesului la tv" ca pe o pedeapsa. Televizorul nu este, prin definitie, o sursa a raului. Dimpotriva. Este un mijloc de informare si de divertisment. Depinde numai de noi daca ramane un prieten sau se transforma intr-un dusman.
iolenta in programele de televiziune

Semnal de alarma
Violenta din cadrul programelor de televiziune are un impact negativ deosebit asupra celor mici. Acest semnal de alarma, tras de Asociatia Americana de Psihiatrie, nu este singular. Medici din toata lumea subliniaza faptul ca foarte multe programe, inclusiv desenele animate, promoveaza ideea potrivit careia violenta e o modalitate de a rezolva problemele.

Intre bine si rau
Violenta tv nu il face, in mod obligatoriu, pe micul telespectator sa devina violent, dar il obisnuieste cu ideea ca agresivitatea este normala si ca poate fi acceptata. Copiii care urmaresc in mod frecvent programe tv ce contin scene violente sunt mai agresivi nu doar cu jucariile lor, ci si cu alti copii. Televizorul are efecte benefice atunci cand prin programele difuzate incurajeaza creativitatea copiilor, ii informeaza si-i incurajeaza sa invete, ii ajuta sa aprecieze alte culturi si promoveaza valori adevarate.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

free counters